İçeriğe geç

Yeryüzü Ayrı Mı

Yeryüzü nasıl yazılır TDK?

TDK Earth kelimesinin doğru yazımı birleşik mi yoksa ayrı mı diye sizin için araştırdık. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı yan yana yazılmış birleşik kelimelerden biridir. Bu yüzden “Earth” olarak da yazılır.

Yeryüzünün nasıl yazılır TDK?

Türkçe dil bilgisi kurallarına göre, birleşik isimler ayrı ayrı değil yan yana yazılır. Bu nedenle yanına earth (yer) kelimesi de yazılmalıdır.

Yeryüzü ve yeraltı nasıl yazılır?

UNDERGROUND KELİMESİNİN ANLAMI “Underground” kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir ve sıklıkla yanlışlıkla “ground” olarak kullanılır, bu da “ground” ve “underground” olarak ayrı ayrı yazılır. Doğru yazımı “underground”dur. “Underground” kelimesi dilimize 19. yüzyılda Fransızcadan girmiştir.

Yer şekilleri bitişik mi?

Bu kelime sıklıkla arazi şekilleri olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı arazi şekilleri olmalıdır.

Bilinçaltı neden bitişik yazılır?

– “Altında”, “üstünde” ve “üstünde” sözcüklerinin son ekleriyle oluşturulan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: “öğleden sonra”, “bilinçaltı”, “eylem sırasında”, “olağanüstü”, “akşam”, “aceleyle”…

Arz etmek neden ayrı yazılır?

To do, to be, to act, to be, to be yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk sözcükte ses düşmesi veya ses türetmesi yoksa ayrı yazılır: aşmak, sunmak, kurtarmak, dans etmek, anlamak, göç etmek, açıklamak, kabul etmek, hizmet etmek, hizmetkar olmak, fark etmek, aldatmak, bahsetmek, terk etmek…

Dağı nasıl yazılır?

Yer adlarında ilk addan sonra deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. sözcükler gelir. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb.

Anneler gününüz nasıl yazılır?

Ulusal ve dini bayramlar ile resmi tatil ilan edilen günlerin adları büyük harfle başlar: 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Nevruz Bayramı, Anneler Günü, Öğretmenler Günü, 27 Mart, Dünya Tiyatro Günü, 14 Mart, Tıp Bayramı, Hıdırellez.

Avrupa kıtası nasıl yazılır TDK?

13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb. 14.

Yeşil biber nasıl yazılır?

Yeşil biber (eski) / yeşil biber (güncel) Boy bos (eski) / boy pos (güncel)20 Temmuz 2023

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik kelime olarak yazılmıştır. “Yeşil zeytin” yazımı yanlıştır. Siyah zeytinler ayrı yazılır. Bunun sebebi “yeşil zeytin” kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesidir.

Yanyana nasıl yazılır?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Ön yargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.

Yer bilimi nasıl yazılır TDK?

Bilim ve bilgi sözcükleriyle oluşturulan birleşik sözcükler: anlam bilimi, dil bilimi, edebiyat bilimi, astronomi, folklor, beşeri bilimler, sosyal bilimler, toprak bilimi, yer bilimi; dil bilgisi, halk bilgisi, fonetik, morfoloji vb.

Yer adları nasıl yazılır TDK?

14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. içeren adlar. Tabiatı belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.

Yer küre nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla küre olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı küre şeklinde olmalıdır.

Dünyanın ayrı mı yazılır bitişik mi?

Dünya kelimesi hem cins hem de özel isim olarak kullanılır. Örneğin, “İç dünyasına çekildi” cümlesinde, isim olarak kullanılan dünya kelimesinin ilk harfi küçük harfle yazılır. “Gezegenimiz Dünya yaklaşık üçte iki sudan oluşur” cümlesinde, kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır.

TDK yurt dışı nasıl yazılır?

“Yurtdışı” kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı yazılır. Bu nedenle “yurtdışı” kelimesinin doğru yazımı “yabancı”dır. “Yabancı” olarak yazılması yanlıştır. Yurt dışı deneyimi birçok yönden kişisel ve mesleki gelişim fırsatları sunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir