Türkiye’de okuma yazma bilmeyen kaç kişi var?
Türkiye’de 6 yaş ve üzeri okuryazarlık oranı yüzde 97,42 iken, dünya genelinde 773 milyon yetişkin hala okuma yazma bilmiyor ve bilgi teknolojisine erişemiyor. Türkiye, 2020 verilerine göre okuryazarlık oranı bakımından 99. sırada yer alarak ilk sırada yer alıyor.
Türkiye’de okur yazar oranı yüzde kaç?
2008 yılında 6 yaş ve üzeri nüfusun okuryazarlık oranı %91,8 iken, 2023 yılında okuryazarlık oranı %97,6 olarak kaydedildi. 2008-2023 yılları arasında kadınlarda okuryazarlık oranı %86,9’dan %96,0’a, erkeklerde ise %96,7’den %99,2’ye yükseldi.
Türkiye’nin yüzde kaçı okumuş?
Türkiye’de okuryazarlık oranı yüzde 97,6’nın üzerindeydi. 25 yaş üstü her dört kişiden biri üniversite mezunu, iki kişiden biri ise ortaokul mezunu. Okuryazarlık oranıyla birlikte, okuma yazma bilmeme oranı da zirveye ulaştı.
Türkiye’de eğitim seviyesi yüzde kaç?
25 yaş üstü her dört kişiden yalnızca biri üniversite diplomasına sahip. 2022 yılı resmi verilerine göre, Türkiye genelinde 25 yaş üstü nüfusun yüzde 53’ü ortaokul diplomasına veya daha düşük bir eğitim seviyesine sahip. 15 yaş üstü nüfusta ise bu rakam yüzde 51.
Türkiye’de yüzde kaçı kitap okuyor?
Türkiye’de kaçımız kitap okuyor? Biliyor musunuz? Japonya’da nüfusun %14’ü, Amerika’da %12’si, İngiltere ve Fransa’da %21’i düzenli olarak kitap okurken, Türkiye’de ON BİN KİŞİDEN SADECE BİRİ kitap okuyor.
Dünyanın yüzde kaçı okuma yazma bilmiyor?
Salgın döneminde okuryazarlık oranlarında düşüş yaşanmış olsa da, 1979 yılında dünya okuryazarlık oranının yüzde 68 olduğu tahmin edilirken, bugün dünya nüfusunun yüzde 86’sından fazlasının okuryazar olduğu tahmin ediliyor.
En az kitap okuyan ülke hangisi?
En düşük okuryazarlık oranı %65,47 ile Sahra Altı Afrika’daydı. Lüksemburg, Andorra ve Norveç gibi ülkelerde okuryazarlık oranı %100’dür. Gine, Nijer, Djoubite, Kiribati ve Niue en düşük okuryazarlık oranlarına sahip ülkelerdi.
En çok okuma oranı hangi ilde?
2022 yılında okuryazarlık oranının en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken, onu Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli izledi. En düşük okuma yazma oranına sahip olan il ise %93,6 ile Mardin olurken, onu Şanlıurfa, Siirt, Ağrı ve Iğdır izledi.
Ülkemizde kitap okuma oranı nedir?
Okuma oranları erkekler ve kadınlar için eşittir. Ülkemizde yılda ortalama 7,2 kitap okunmaktadır. Türk nüfusunun %31’i kitap okumamaktadır. Türkiye’de her dört kişiden biri kitap okuma alışkanlığına sahiptir.
Türkiye’de en çok ne mezunu var?
Nüfus kayıtlarına göre, eğitim düzeyine göre Türkiye’de en fazla ilkokul mezunu bulunmaktadır. (17 milyon 580 bin). 6 yaş üstü olup hiç okul bitirmemiş olanların sayısı ise 9 milyon 807 bin 582’dir.
Türkiye’nin en okumuş ili hangisi?
2023 yılında 25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresinin en yüksek olduğu il 10,7 yıl ile Ankara olurken, onu İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir izledi. Ortalama eğitim süresinin en kısa olduğu il ise 7,4 yıl ile Ağrı olurken, onu Şanlıurfa, Muş, Kastamonu ve Van izledi.
Tunceli eğitimde kaçıncı sırada?
İlki Tunceli, sonuncusu Hakkari. Değerlendirilen 5 eğitim istatistiğinin ortalamasında Tunceli 0.7468 ile en yüksek değere sahip. İkinci sıradaki Isparta 0.7370’e, üçüncü sıradaki Amasya ise 0.7036 puana ulaştı. Hakkari 0.0966 değeriyle listenin son sırasında yer aldı.
Türkiye en iyi eğitimde kaçıncı?
Ülkelerin eğitim düzeyini inceleyen Dünya Ekonomik Forumu’na göre Türkiye eğitim alanında 99. sırada yer alıyor.
En kaliteli eğitim hangi ülkede?
Finlandiya, sadece belirli yıllarda değil, yıllardır eğitimde dünyanın zirvesindedir. Finlandiya Anayasası, herkesin ücretsiz temel eğitim hakkına sahip olduğunu ve ayrıca bilim, sanat ve yüksek öğrenimde bireysel özgürlüğe sahip olduğunu belirtir.
Türkiye’nin yüzde kaçı üniversite mezunu?
“Türkiye’de üniversite mezunu oranı son 15 yılda yüzde 8’den yüzde 24,6’ya çıktı.
Türkiye’nin yüzde kaçı okuduğunu anlamıyor?
İşte PISA 2022’de Türkiye’nin durumu: Yüzde 29 okuduğunu anlamıyor | .
Türkiye kitap okumada dünyada kaçıncı sırada?
Türkiye günde sadece 1 dakika kitap okumaya ayırırken, 6 saat televizyon izliyor ve 3 saat internette vakit geçiriyor. Türkiye okuma alışkanlıkları bakımından dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk kitapları, yüzde 24’ü siyasi kitaplar, yüzde 13’ü düşünce kitapları ve yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor.
Okuma yazma bilmeyen nasıl oy kullanacak?
Okuyamıyorum veya yazamıyorum. Yakınım oy kullanmama yardım edebilir mi? Okuma yazma bilmeyen seçmenlerin oy kullanmasına yardımcı olmak için, seçmenlerin kendileri dışında hiç kimse oy kullanma alanına girip oy kullanmalarına yardım edemez. Seçmenler kendi oylarını kullanırlar.
Türkiye’de en çok okuyan il hangisi?
2022 yılında okuryazarlık oranının en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken, onu Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli izledi. En düşük okuma yazma oranına sahip olan il ise %93,6 ile Mardin olurken, onu Şanlıurfa, Siirt, Ağrı ve Iğdır izledi.