Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Birleştirme kararından sonra ne yapılır?
Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.
Anayasa mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
Kesin karar istinaf edilebilir mi?
İtiraz için son tarihler geçmişse itiraz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Kesin bir karara, yani nihai bir karara karşı itirazda bulunulursa başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Birleştirme kararını hangi mahkeme verir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Yargıtay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?
İçtihatların birleştirilmesini talep etme yetkisi Yüksek Askeri Yargıtay Başkanı’na aittir. Askeri Yargıtay’ın içtihatları birleştiren kararları bağlayıcıdır.
Aynı suçtan tekrar dava açılır mı?
‘1. Hiç kimse, bir suçtan dolayı ceza muhakemesi usulüne ve bir devletin kanunlarına göre kesinleşmiş bir hükümle mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı aynı devletin yargı yetkisi içinde yeniden yargılanamaz ve cezalandırılamaz.
Hangi dava birleştirilemez?
(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
İçtihadı birleştirme kararları geçmişe yürür mü?
Uzun zaman önce verilmiş kararlara karşı da başvurulması mümkündür.22 Danıştay’ın içtihatların birleştirilmesine ilişkin ilgili maddelerinde, Resmi Gazete Sayıştayı ve kararlarında yer alan içtihat kararlarının birleştirilmesine ilişkin süreye ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Anayasa Mahkemesi kararlarına itiraz edilebilir mi?
Kabul edilebilirliği tespit edilen her başvurunun esaslı incelemesi dairelerin sorumluluğundadır. Başraportör idari reddi kararlaştırır ve bu karar başvuru sahibine bildirilir. Bu karara karşı, bildirim tarihinden itibaren yedi gün içinde Komisyona itiraz edilebilir.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).
Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
Hangi mahkeme kararlarına itiraz edilebilir?
İstinafın konusu Yargı kararlarına ve mahkeme kararlarına karşı olağan kanun yollarından biri olan istinaf yoluna ancak kanunda açıkça öngörülmesi halinde başvurulabilir.
CMK birleştirme yasağı nedir?
Geniş Bağlantı Nedeniyle Birleşme CMK’nın 8/1. fıkrasında; bir kişinin birden fazla suçla itham edilmesi veya birden fazla sanığın bir suçla ilişkisinin bulunması hâlinde, ehliyetlerine bakılmaksızın, bağlantının mevcut olduğu hükme bağlanmıştır.
Davalar neden birleştirilir?
Dava birleştirme, ayrı ayrı açılan ve farklı taban numaralarında yürütülen davaların tek bir temelde elden çıkarılması anlamına gelir. Davaların bir araya getirilmesiyle sürecin daha sorunsuz işlemesi beklenir. Ayrıca prosedür ekonomisi ilkesini de yansıtır.
Üst mahkemeye itiraz edilir mi?
İtiraz, genellikle kanunda açıkça belirtilen durumlarda yargı kararlarına ve mahkeme kararlarına karşı daha üst bir makama “çare” talebinde bulunulmasıdır. Cumhuriyet savcılığının kararlarının kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle daha üst bir makama itiraz edilebilir.