Batı Türkçesinin ilk dönemine ne denir?
13. yüzyılda Anadolu büyük ölçüde Türkleşmiş ve Oğuz Türkçesi edebi dil olarak kullanılmaya başlanmıştır. Batı Türkçesinin ilk dönemine Eski Oğuz Türkçesi veya Eski Anadolu Türkçesi denir. Bu dönem 12. yüzyılın sonunda başlar ve 15. yüzyılın sonunda sona erer.
Batı Oğuz türkçesi dönemleri nelerdir?
Batı Türkçesi, Hazar Denizi’nin güneyinden batıya doğru yayılan Batı Türklüğünün yazı dili olarak 13. yüzyıldan itibaren kullanılmıştır. Batı Türkçesi, tarihi süreçte üç döneme ayrılır: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi ve Türkiye Türkçesi.
Batı türkçesi nelerdir?
Günümüzde Oğuz dilinin batı kolunu Gagavuz, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi; doğu kolunu ise Horasan Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Güney Harezm Oğuzcası oluşturmaktadır.
Batı Türkçesi gelişimini hangi devirlerle sürdürmüştür?
Batı Türkçesi tarihsel gelişiminde üç ana döneme ayrılır: 13. ve 15. yüzyıl Türkçesi. Yüzyıllar arasındaki döneme “Eski Anadolu Türkçesi” denir. Batı Türkçesi: 15. yüzyıl. Yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl. 19. yüzyılın başı arasındaki döneme “Osmanlı Türkçesi” denir.
İlk Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Batı Türkçesinin 3 evresi nedir?
Anadolu coğrafyasında yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler göz önüne alınarak Eski Anadolu Türkçesi, tarihsel dönemler itibarıyla Selçuklu Türkçesi, Ana Türkçe ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.
Oğuz Türkçesinin diğer adı nedir?
Selçukluların devamı olan Anadolu Beylikleri döneminde Oğuz Türkçesi, yüzlerce çok yönlü eserin telif edildiği ve tercüme edildiği olgun bir yazılı dile dönüşmüştür. Eski Anadolu Türkçesi veya Eski Türkiye Türkçesi dediğimiz bu dönem 13. ve 15. yüzyıllara dayanmaktadır. yüzyıllara yayılmaktadır.
Oğuzname hangi döneme ait?
Ercilasun’un sunduğu bazı delillere göre eser Harezm Türkçesi dönemine aittir ve 14. yüzyıla tarihlenmektedir. 19. yüzyılda yazıldığı söylenmektedir. Uzunköprü nüshası olarak adlandırılan bu el yazması artık kaybolmuş olsa da, Orkun ve Eraslan yayınlarında sekiz sayfalık manzum Oğuznâme’nin bir faksimile nüshası bulunmaktadır.
Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir?
Türk dilinin tarihi gelişim süreci içerisinde terimsel gelişimi ele alacak olursak, terim söz varlığının geçirdiği evreleri klasik dönem, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak sayabiliriz.
Eski batı türkçesi nedir?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl-…) Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlarız. Bu yazıtlarda Köktürk Kağanı Bilge Kağan ve Vezir Tonyukuk, Oğuzlardan düşman olarak bahseder ve onlarla yaptıkları savaşları anlatır.
Batı ne anlama gelir?
Batı, gün batımı veya eski dilde batı, coğrafyada yön belirten dört isimden biridir. Dört ana yönden biri olan batı, doğunun zıttıdır. “To set” fiilinin kökünden türemiştir ve güneşin battığı yönü ifade eder. Batı ile doğu arasında düz bir çizgi; kuzey-güney çizgisine dik olarak keser.
Batı kelimesi nereden gelir?
Eski Türkçe bat- fiilinden, Türkiye Türkçesi eki +I(g) ile türemiştir. Daha fazla bilgi için bat-‘a bakınız. Eski Türkçe kaynaklarında, kün batsıkı (“güneş batısı”) genellikle yön adı olarak kullanılır.
Batı Türkçesinin ilk dönemi ne ile adlandırılmıştır?
XIII. yüzyılın başından 15. yüzyıla kadar. Türkçe olup Oğuzca’ya dayanır, 19. yüzyılın sonuna kadar Anadolu ve Rumeli’de kullanılmıştır ve Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eder. Batı Türkçesi’nin ilk dönemini temsil eden bu Eski Anadolu Türkçesi, özellikle Türkçe açısından sonraki iki dönemden çok farklıdır.
İlk Türkçe eseri hangi dönemde yazılmıştır?
Yazıtlar 1889 yılında Moğolistan’daki Orhun Vadisi’nde bulunmuştur. Bu yazıtlar 2. yüzyıla aittir. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Yazılı tarihler MS. 8. yüzyılın başlarına aittir. Yazıtlar arasında 732’den kalma Kül-Tigin yazıtı ve 735’ten kalma Bilge-Kağan yazıtı bulunmaktadır.
Türkiye’nin Türkçesi hangi döneme aittir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Türkçenin gelişim dönemleri nelerdir?
Türk dilinin tarihi gelişim süreci içerisinde terimsel gelişimi ele alacak olursak, terim söz varlığının geçirdiği evreleri klasik dönem, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi ve Cumhuriyet dönemi olarak sayabiliriz.
Eski batı türkçesi ne demek?
Batı Türkçesi (11. yüzyıl – …) Batı Türkçesi terimiyle Anadolu’da başlayan ve günümüze kadar devam eden yazılı dili kastediyoruz. Batı Türkçesi esasen Oğuz halkının yazılı dilidir. Oğuz halkı çok eski bir Türk kabilesidir. Köktürk yazıtlarında da Oğuz ismine rastlıyoruz.
Yeni Türkçe dönemi nedir?
Yeni Türkçe Dönemi (16. yüzyıl) Çağdaş Türk yazı dili döneminin bir önceki safhasını temsil eden Yeni Türkçe Dönemi, 16. yüzyılda Türk dili alanında mevcut yazı diline yerel dil özelliklerinin girdiği dönemdir.
Ana Türkçe dönemi nedir?
Proto-Türk (geç en eski Türk) ve Anadolu Çuvaş dönemleri, milattan sonraki ilk yıllardan başlayarak Türk dilinde ilk yazılı belgelerin bulunmasına kadar olan dönemi kapsamaktadır.